Käyrän vankila palkittiin parhaana työssäoppimispaikkana

Koulutusvankiloiden työpaikkaohjaajat kokoontuivat Rikosseuraamusalan koulutuskeskukseen 11.-12.4.2023 työpaikkaohjaajien täydennyskoulutuspäiville. Päivien agendalla oli analysoida kuluneiden työssäoppimisjaksojen toteutusta ja havaita vartijakokelaiden palautteiden perusteella koulutusvankilakohtaisia kehityskohteita. Koulutuspäivien yhteydessä kuultiin myös viimeisimmät uutiset virolaisesta koulutusjärjestelmästä ja työssäoppimisen toteutuksesta Tarton vankilassa.

Ensimmäinen koulutuspäivä huipentui jo perinteeksi muodostuneen Maija-pystin luovuttamiseen Vuoden koulutusvankilalle. Palkinto on jaettu vuodesta 2012 lähtien rikosseuraamusalan tutkinto-opiskelijoiden antaman arvioinnin perusteella parhaalle työssäoppimispaikalle. Pysti on kunnianosoitus yksikölle ja sen henkilöstölle hyvin toteutetuista työssäoppimisjaksoista.

Kaudella 2021–22 parhaan koulutusvankilan tittelin sai Käyrän vankila, joka sai opiskelijoilta eri osioiden arvioinnissa pistekeskiarvoksi 4,34 pistettä. Korkein mahdollinen pistemäärä on 5,00. Palkintopystin luovutti kaudella 2020–21 palkitun Vuoden koulutusvankilan työpaikkaohjaaja, vartija Jukka Iso-Kouvola. Pystin vastaanottivat Käyrän vankilassa työpaikkaohjaajina toimiviat vartijat Jari Rintala ja Matti Martelius.

Marteliuksen mukaan kokelaat ovat olleet työssäoppimisjaksoille tullessaan motivoituneita oppimaan ja valmiita soveltamaan opittua teoriaa käytäntöön. Vahvuus työssäoppimisen toteutuksessa on, että kaikki henkilöstöryhmät ovat mukana kokelaiden perehdyttämisessä. Perehdytystyötä ei siten ole tarvinnut tehdä yksin, vaan koko työyhteisö on ollut tukena.

Vartijaopiskelijat arvostavat yhteishenkeä, perehdytystä ja palautetta

Käyrän vankilassa työssäoppimassa olleiden vartijakokelaiden kokemuksista nousee esille yhtenä kannustavana tekijänä työyhteisön yhteishenki:

”Se kannusti, kun huomasi, miten kokelaat otettiin vastaan, kysymyksiin vastattiin asiallisesti. Ja se kun huomasin, kuinka hyvä yhteishenki Käyrän vankilassa on henkilökunnan kesken.”

Vartijakokelaat arvostivat myös avolaitosta oppimisympäristönä:

”Avolaitoksessa pääsee tekemään kaikkea ja se on ollut innostavaa, koska päivät ovat erilaisia. Avolaitoksesta saa hyvän pohjan, vaikka suljettuun laitokseen, koska osaa jo kaikkia osa-alueita hyvin.”

Palautteissa nousivat esille lisäksi mm. työpaikkaohjaajien kiinnostus kokelaan oppimista kohtaan, perusteltu palautteen anto, motivointi, rohkaisu ja halu auttaa työssäoppijaa.

Toiselle sijalle kokelaiden antamien palautteiden perusteella sijoittui Keravan vankila (pistein 4,27) ja kolmannelle sijalle Huittisten vankila (4,02).


Kiitoksemme kaikille työpaikkaohjaukseen osallistuville ja onnea voittajakolmikolle!


Lisätietoja: Opettaja Eero Komulainen, [email protected]

Julkaistu 13.4.2023