Vankilatyökokemuksen ja aiempien opintojen hyväksi lukeminen

Monet opiskelijamme ovat olleet jo ennen koulutuksen alkua vankilan vartijana määräaikaisessa virassa. Pitkä vankilatyökokemus voi jatkossa lyhentää opintojen kestoa.

Opiskelijan soveltuvat aiemmat teoriaopinnot pyritään huomioimaan hyväksi lukuina rikosseuraamusalan tutkintoon. Hyväksi luettavia aiempia opintoja sisältyy esimerkiksi turvallisuusalan perustutkintoon ja lähihoitajan tutkintoon. Opettajat selvittävät opiskelijan kanssa mahdolliset hyväksi lukemiset koulutuksen alussa (osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen). Teoriaopintojen hyväksi lukeminen ei kuitenkaan lyhennä koulutuksen kokonaiskestoa (16 kk).

Syksystä 2023 alkaen opiskelijan aiempi, vähintään seitsemän kuukauden työkokemus määräaikaisessa vartijan virassa luetaan hyväksi rikosseuraamusalan tutkintoon. Yhden kuukauden työkokemukseksi luetaan 18 työpäivää per/kuukausi. Työkokemuksen tulee olla kertynyt kahden vuoden sisällä ennen koulutuksen aloitusta. Rikosseuraamusalan tutkinnon voi suorittaa tällöin lyhimmillään noin vuodessa. Opiskelija voi valmistua vartijaksi toisen työssäoppimisjakson alettua heti, kun kaikki vaaditut opintosuoritukset ja osaamisen näytöt on suoritettu hyväksytysti.

Seitsemää kuukautta lyhyempää vankilatyökokemusta ei huomioida hyväksi lukuina tutkintoon. Myöskään muu kuin vankilan vartijan työssä hankittu työkokemus ei lyhennä koulutuksen kestoa.

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutoropettajat keskustelevat opintojen alussa jokaisen opiskelijan kanssa ja tiedottavat osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

Opiskelija hakee muualla suorittamiensa opintojen arvioimista ja tunnustamista opintojakson vastuuopettajalta. Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen arviointimenetelminä käytetään tavoitteisiin nähden soveltuvia menetelmiä, kuten todistuksia, haastatteluita, esseitä, portfolioita, oppimispäiväkirjoja, analyyseja ja tarvittaessa myös kirjallisia tai suullisia kokeita.

Opintojaksot tunnistetaan ja tunnustetaan ja merkitään RSKK:n opettajien arvioimiksi.
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ovat osa opiskelijan arviointia, ja niitä koskevat samat säädökset kuin muutakin opiskelijan arviointia. Osaamisen tunnistamisella korvattujen tai hyväksi luettujen opintojaksojen arvosanoja voi korottaa koulutuksen aikana.

Aikaisemmin hankitulle osaamiselle ei ole yleistä aikarajaa, mutta osaamisen ajantasaisuus voidaan tarkistaa.

Jos opiskelija pyytää ammatti- tai erikoisammattitutkinnon osaa sisällytettäväksi valinnaisiin opintoihin, merkitään tutkintotodistukseen kyseisen tutkintotoimikunnan vahvistama arvosana ”hyväksytty”.


Julkaistu 13.2.2024