Opinto-ohjaus

Opiskelijoidemme opinto-ohjauksesta vastaavat tutoropettajat. Ohjaustyön lisäksi heidän työtehtäviinsä kuuluvat mm. poissaolojen seuranta sekä mahdolliset kurinpidollisten toimenpiteiden esittelyt johtajalle.

Kaksi leveästi hymyilevää miestä istumassa työpöydän äärellä vierekkäin. Miehillä on papereita käsissään.

Opinto-ohjauksen periaatteet ja tehtäväalueet

Opinto-ohjauksella tuetaan opiskelijan oppimista, oppimismenetelmiä ja omien taitojen ja voimavarojen hyödyntämistä opiskelussa. Ohjauksella tuetaan opiskelijaa koko hänen opiskelujensa ajan. Opintojen etenemisen varmistamiseksi opiskelija saa palautetta opiskelustaan ja siinä mahdollisesti ilmenevistä ongelmista.

Opinto-ohjauksesta vastaa kunkin opiskelijaryhmämme tutoropettaja. Oppilaiden ohjaaminen on koko henkilökunnan tehtävä. Hallintohenkilöstömme neuvoo ja auttaa opiskelijoita opintososiaalisissa asioissa. Tällaisia ovat ruokailu, terveydenhoito, asuminen, matkat ja matkalaskut, opintotukiasiat, koulutuspäivärahat sekä tukipalveluista tiedottaminen (Kansaneläkelaitos, Verohallinto, opintotuki jne.).

Opinto-ohjauksen tavoitteet

Opiskelijoidemme opinto-ohjaus pyritään pitämään mahdollisimman henkilökohtaisella tasolla. Tämän mahdollistaa oppilaitoksen pieni koko. Opinto-ohjauksen kautta oppilas saa tukea, ohjausta ja neuvontaa koko koulutuksen ajan. Tavoitteena on, että opiskelija osaa suunnitella ajankäyttöään ja sitoutuu opiskeluun. Samalla pyritään lisäämään opiskelijan valmiuksia tunnistaa opiskeluunsa ja elämäntilanteeseensa liittyviä haastekohtia niin, että hänelle ei pääsisi kasautumaan rästitehtäviä. Opinto-ohjausta annetaan koko opiskeluiden ajan sekä ryhmä- että yksilömuotoisena.

Koulutukseen sisältyy myös tutortunteja, joita pidetään opintojen aikana. Ohjauksen tavoitteena on lisätä eri tavoin opiskelijoiden hyvinvointia. Samalla kannustetaan oppimiseen ja motivoidaan oman ammattitaidon kehittämiseen myös tulevan työuran aikana.

Jokaisen opiskelijan kanssa käydään henkilökohtaisia tutorkeskusteluja. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään opintojen alkuvaiheessa. Tässä tapaamisessa on tarkoituksena kartoittaa opiskelumotivaatiota ja -tavoitteita, kiinnostuksen kohteita, ennakko-odotuksia sekä lähtötilannetta. Samalla selvitetään mahdollisia opiskelua häiritseviä asioita, kuten oppimisvaikeuksia ja opiskeluun vaikuttavia elämäntilanteita. Opintojen loppuvaiheessa varmistetaan, että kaikki siihenastiset opinnot ovat suoritettuna. Samalla selvitellään jatkosuunnitelmia työn tai opintojen suhteen.

Opiskelijalla on lisäksi mahdollisuus tulla oman tarpeensa mukaan keskustelemaan tutoropettajan kanssa opintoihin liittyvistä asioista. Yksilöllinen opinto-ohjaus lähtee opiskelijan omista ohjaustarpeista.

Opinto-ohjauksen tavoitteita ovat:

  • opiskelijan omien voimavarojen tukeminen
  • oppimisen ohjaaminen ja tukeminen
  • sujuvan opiskelun varmistaminen
  • jatkuva alalle soveltuvuuden arvioiminen
  • edistymisen arvioiminen
  • tulevaisuuden työ- ja opiskelu-uran suunnittelun tukeminen
  • asiantuntijuuden ja ammatillisen kasvun tukeminen ja edistäminen

Palaa sivulle opiskelijana RSKK:ssa

    Julkaistu 14.2.2024