Aija

Pieni itäisen Suomen vankila ja laadukas opetus ovat yllättäneet positiivisesti opiskelijamme Aijan. Opinnäytetyössään pian valmistuva vartija selvitti koko opiskeluryhmänsä opiskelijatyytyväisyyttä, josta hän kirjoitti yhteenvedon omien kokemustensa lisäksi.

Nuori hymyilevä nainen katsoo kohti vanginvartijan univormu päällä.

Terveiset Pyhäselän vankilasta. Täällä ollaan suorittamassa viimeistä työharjoittelujaksoa. Takana on yhteensä kuusi kuukautta teoriaopintoja kahdessa eri osassa ja kolmen kuukauden mittainen ensimmäinen työharjoittelujakso. Nyt vielä viimeinen rutistus kesäkuun alusta vuoden loppuun, ja sitten saadaan vanginvartijan tutkinto RSKK:ssa päätökseen.

Takana on lukemattomia tunteja auditoriossa istumista, käytännön harjoituksia, voimankäyttöä, lukuisia tehtäviä, tenttejä jne. Ennen harjoitteluun lähtöä palautimme myös opinnäytetyöt. Enää on jäljellä vain näyttöjä, jotka suoritamme työssäoppimisvankilassa. Aikamoinen rutistus takana, mutta koulutus ollut todella antoisaa aikaa – kiitos ammattitaitoisten opettajien.

Osa opiskelijoista sai varmasti opiskeluista vielä enemmän irti, kun jaksoivat opiskeluiden lomassa nauttia opiskelijaelämästä ja Tikkurilan baareista. Itselläni on ikää jo sen verran, että taisi baarireissut jäädä muutamaan kertaan. Opiskelu oli kuitenkin sen verran aikaa vievää tehtävineen, että minun oli parempi keskittyä siihen. Ikää minulle tosiaan tulee syksyllä täyteen jo 40 vuotta, mutta en kokenut iästä olevan ainakaan haittaa opinnoissa. Elämänkokemus ja kypsä asenne auttavat pitkälle ja ovat hyödyksi vanginvartijan ammatissa.

Ensi kosketukseni vankilamaailmaan oli tammikuun alussa täällä Pyhäselän vankilassa. Ensimmäinen kolmen kuukauden harjoittelujakso oli melko raskas. Paljon piti sisäistää uutta asiaa ja tutustua aivan uudenlaiseen maailmaan. Onneksi se on jo takana päin ja oli mukava palata kahden kuukauden tauon jälkeen tänne takaisin. Kolmen kuukauden aikana olin oppinut työtehtävieni lisäksi jo talon tapoja sekä tutustunut henkilökuntaan, se helpotti tänne palaamista. Olisi ollut raskasta vaihtaa vankilaa toiseksi harjoittelujaksoksi. Onneksi meidän kurssimme on ensimmäinen, joka suorittaa molemmat harjoittelujaksot samassa vankilassa.

Tämä Pyhäselän vankila on suljettu vankila ja täällä on 87 vankipaikkaa miesvangeille. Työtehtäviä vartijoille on monipuolisesti ja olenkin saanut tutustua useaan eri työtehtävään, esimerkiksi valvomo- ja osastotyöskentelyyn. Kuuntelin kauhuissani muiden kokelaiden kertomuksia isoista vankiloista ja sokkeloisista käytävistä ja olenkin todella onnellinen, että saan suorittaa harjoitteluni pienemmässä vankilassa. Täällä ei pääse eksymään ja melkein jokaisen työkaverin muistaa nimeltä.

Opiskelijatyytyväisyys hyvää tasoa

Seuraava haku koulutukseen on elokuussa 2023. Kaikki alasta kiinnostuneet: Suosittelen hakemaan koulutukseen ja tutustumaan pääsykokeisiin RSKK:n sivuilla. Oman opinnäytetyöni tutkimustulosten pohjalta voin kertoa, että opiskelutyytyväisyys RSKK:ssa on hyvällä tasolla, opetus on laadukasta ja opettajat ammattitaitoisia. Opinnäytetyön aiheena meillä parini kanssa oli "Hyvinvointi ja opiskelutyytyväisyys opiskelijoiden kokemana rikosseuraamusalan tutkinnolla". Tässä muutama poiminta opinnäytetyön tuloksista:

  • Opintojen etenemisvauhti oli koettu melko kovaksi ja se tietenkin oli vaikuttanut suoraan tyytyväisyyteen. Vastauksista kävi ilmi, että yli kolmannes opiskelijoista oli pitänyt etenemisvauhtia negatiivisena kokemuksena.
  • Kurssimme opiskelijat kokivat melko hyviksi valmiudet lähteä ensimmäiselle työssäoppimisjaksolle. Lähes kaikki olivat tyytyväisiä myös työssäoppimispaikkaan, johon lähtivät suorittamaan ensimmäistä harjoittelujaksoaan.
  • Koulutuskeskuksen sijainti aiheutti tyytymättömyyttä luonnollisesti heissä, jotka asuivat muualla kuin Etelä-Suomessa. Kiitosta kuitenkin sai koulutuskeskuksen fyysinen sijainti Tikkurilan juna-aseman välittömässä läheisyydessä, mikä helpotti eri maakunnista matkustamista.
  • Opettajien ammattitaitoa arvostettiin opiskelijoiden keskuudessa ja se oli vaikuttanut tyytyväisyyteen positiivisesti.

Lopuksi vielä vinkkinä kaikille, että opinnäytetyön arvosanalla voimme hakea opiskelemaan Laureaan rikosseuraamusalaa sosionomilinjalle (Laurea.fi).

Aija


Lue lisää opiskelijatarinoita

Julkaistu 10.8.2023