Opiskelijatarinoita

Opiskelijamme kertoivat, millaista on opiskelu RSKK:ssa ja miten he alalle päätyivät. Kuutta opiskelijaamme haastateltiin keväällä 2022, jolloin he olivat koulutuksen puolivälissä. Sivulta löytyy myös opiskelijoiden kirjoittamia blogeja.

Hymyilevä, parrakas mies katsoo kohti vanginvartijqan univormu päällä.

Artturi

Artturi oli aiemmin suorittanut turvallisuusalan perustutkinnon. Työkokemusta oli kertynyt useampi vuosi vartijan tehtävissä yksityispuolella, ja työn ohella tuli suoritettua myös Nuorten oma järjestyksenvalvoja -koulutus. Vanginvartijan koulutuksesta vinkkasi kaveri. Pian Artturi muutti Porista Vantaalle opiskelemaan. Lue Artturin tarina.

Nuo­ri nai­nen po­nin­hän­tä pääs­sä ja van­gin­var­ti­jan uni­vo­rmu pääl­lä.

‍Janni

Jannilla oli ennestään turvallisuusalan perustutkinto ja työkokemusta yksityiseltä sektorilla vartijan tehtävistä. Kesällä 2020 Janni meni Jokelan vankilaan kesätöihin. Vuoden työnteon jälkeen tuli aika hakea tutkintokoulutukseen. Lue Jannin tarina.

Parrakas mies katsoo kohti vartijan univormu päällä.

‍Ari

Ari oli tehnyt pitkän uran logistiikka-alalla yrittäjänä. Sen piti olla elämäntyö, mutta odottamattomat vastoinkäymiset pakottivat miettimään, mitä muuta voisi tehdä työkseen. Arilla on ajoneuvoasentajan tutkinto sekä jonkin verran kaupallista koulutusta. Idea lähteä rikosseuraamusalalle tuli kaverin kautta sattumalta. Lue Arin tarina.

Hymyilevä nainen katsoo kohti vanginvartijan univomru päällä.

‍Katja

Katjalle kaikki tapahtui yhdessä päivässä. Koronaepidemia iski Suomeen voimalla ja asiakasmäärä väheni, kuten monilta muiltakin. Vuosia fysioterapeuttina ja liikunta-alalla yksityissektorilla sekä yrittäjänä toiminut Katja joutui uuden eteen. Lue Katjan tarina.

Nuo­ri mies kat­soo koh­ti vanginvar­ti­jan uni­vor­mu pääl­lä

‍Nuutti

Nuutin tausta on nuoresta iästä huolimatta monipuolinen. Takana on mm. merkonomitutkinto ja yrittäjyyttä. RSKK:n koulutukseen johti parin vuoden työskentely määräaikaisena vartijana Sukevan vankilassa. Nuutti pyörittää edelleen opiskelujen ohessa omaa yritystä, mutta rikosseuraamusala on tuntunut mielekkäältä. Lue Nuutin tarina.

Nuori  pitkähiuksinen nainen vanginvartijan univormu päällä.

M‍ira

Mira oli aiemmin opiskellut pukuompelijaksi ja turvallisuusvalvojaksi. Työuraa oli kertynyt 14 vuotta turvallisuusalalla mm. järjestyksenvalvojana ja vartijana. Ajatus lähteä opiskelemaan RSKK:n tutkintokoulutusta kypsyi edellisen työtehtävän myötä. Lue Miran tarina.

Opiskelijablogi

‍Sampo

Kuka toivotti ensin huomenet vankilassa ja tarvittiinko kuntokokeessa ämpäriä? Opiskelijamme Sampo muistelee blogissaan, miten jännittävät ensiaskeleet sujuivat ”ikäloppuna setämiehenä” rikosseuraamusalalle astuneelta. Lue Sampon blogi

Parrakas, hymyilevä mies katsoo kohti lähietäisyydeltä.

‍Pasi

Pasin ajatus oman alanvaihtotarinan jakamisesta blogissa syntyi opiskeluryhmän valmistujaistilaisuudessa. Aika vartijatuttavan houkuttelujen ja tutkintotodistuksen välillä ei ollut pitkä, mutta siihen mahtui jännitystä ja monia oivalluksia vankilatyöstä. Lue Pasin blogi
Nuori, poninhäntäpäinen nainen katsoo kohti vartijan virka-asu päällä.

‍Sanna

Sanna pohtii koulutuksen loppusuoralla kokemuksiaan suuren vankilan työssäoppijana sekä lähiopintojaksoihin liittyneiden odotustensa toteutumista. Sanna vastaa myös kysymyksiin, joita hän on alavalintaansa liittyen saanut. Lue Sannan blogi

Nuori hymyilevä nainen katsoo kohti vanginvartijan univormu päällä.

‍Aija

Pieni itäisen Suomen vankila ja laadukas opetus ovat yllättäneet positiivisesti opiskelijamme Aijan. Opinnäytetyössään pian valmistuva vartija selvitti koko opiskeluryhmänsä opiskelijatyytyväisyyttä, josta hän kirjoitti yhteenvedon omien kokemustensa lisäksi. Lue Aijan blogi

Nuo­ri, ly­hyt­hiuk­si­nen mies katsoo kohti var­ti­jan uni­vor­mu pääl­lä ja hymyilee.

Otto

Otto reissasi oppimaan käytännön vankilatyötä lauttamatkan päähän Suomenlinnan merimaisemiin. Kolmen kuukauden työssäoppimisjakson aikana täydentyi kuva vartijan työstä ja avovankilatoiminnasta. Lähiopintojen pariin palattuaan vartijaopiskelija kirjoitti ajatuksiaan harjoittelujaksolta. Lue Oton blogi.

Nuori nainen seisoo vartijan univormu päällä.

K‍iki

Kiki aloitti rikosseuraamusalan opinnot syksyllä 2022. Päätös opiskella vartijaksi ei tapahtunut hetkessä, vaikka merkit olivat havaittavissa jo varhain. Kiki kirjoitti päätökseen johtaneesta ajatustyöstään ja siitä, miten ulkoapäin tulleista ennakkoasenteista huolimatta omaan tunteeseen luottaminen kannatti. Lue Kikin blogi .

Opiskelijoiden ja vartijaksi jo valmistuneiden kuulumisia voi seurata myös Facebook-sivullamme tai Rikosseuraamuslaitoksen Instagramissa .

Lue myös Risessä työskentelevien uratarinoita (Rikosseuraamus.fi).‍‍

Julkaistu 4.1.2024