Aleksi
Aleksi haki opiskelemaan vanginvartijaksi monen muun tavoin määräaikaisen vankilatyön innostamana. Koulutuksesta on suoritettu noin puolet, ja sen merkitys näkyy jo itsevarmuutena ja työtapojen syiden ymmärtämisenä.
Valmistuttuani ravintolakokiksi vuoden 2020 maaliskuussa yritin etsiä kokoaikatyötä. Ravintoloihin tulivat voimaan koronarajoitukset, mikä vaikeutti työn saamista, joten tein vuoden verran ravintola-alan keikkahommia. Armeijassa ollessani alkoi tuntua siltä, että alan vaihto voisi olla paikallaan. Päästyäni armeijasta tein paikallisvartijan töitä kesän ajan, jonka jälkeen aloin opiskella turvallisuusalan ammattitutkintoa.
Pian huomasin Risen sivuilla ilmoituksen turvallisuusalan oppisopimuskoulutuksen pilotista. Päätin hakea ja kävin vankilassa haastattelussa. En päässyt pilottiin, mutta pääsin töihin määräaikaiseksi vartijaksi kyseiseen vankilaan.
Työt kestivät vankilassa vuoden ja pari kuukautta. Ensimmäiset kuukaudet suoraan sanoen jännittivät ja paljon. Ensimmäiset kaksi viikkoa minua taisi hikoiluttaa koko ajan pelkästään kovan jännityksen takia. Kaikki oli uutta ja todella erilaista verrattuna siihen, mihin olin tottunut. Ajan myötä aloin oppimaan, minkä mukana tuli myös itsevarmuutta ja rohkeutta tehdä. Henkilökunta otti minut hyvin positiivisesti vastaan ja neuvoi aina, kun kysyin apua. Tuli myös tilanteita, joissa minä saatoin auttaa muita. Näitä tilanteita tuli enimmäkseen tietotekniikan kanssa, jota itse ymmärrän kohtalaisen hyvin.
Aloitin rikosseuraamusalan tutkinnon opiskelun tammikuussa 2024. Olen tykännyt todella paljon opiskelusta täällä RSKK:ssa. Yllätyin siitä, että tiedon määrä on ollut todella suuri ja opinnot ovat edenneet aika nopeaan tahtiin.
Olen oppinut monia asioita, joita en todennäköisesti olisi oppinut tai pystynyt havaitsemaan, jos olisin jatkanut määräaikaisena vartijana ilman koulutusta. Opiskelun aikana olen pystynyt hahmottamaan asioita eri tavalla ja ymmärtämään, miksi tietyt asiat tehdään kyseisellä tavalla. Olen myös huomannut, mitä olisin voinut tehdä paremmin silloin, kun olin töissä vanginvartijana ilman koulutusta. Esimerkkinä vankilaan saapuvan vangin tulotarkastus, johon kuuluu vangin kunnon varmistaminen, vaatteiden tarkastaminen sekä sen, ettei hänellä ole kiellettyä esineitä tai aineita mukana. Aluksi menin sillä ajattelutavalla, että tämä vaan pitää tehdä, enkä ajatellut asiaa sen enempää. Koulussa kerrottiin tarkemmin, miksi nämä asiat tehdään ja mihin lakeihin ja määräyksiin toiminta perustuu.
Ensimmäisellä työharjoittelujaksolla huomasin heti, että enää ei jännittänyt lähes ollenkaan verrattuna siihen, kun aloitin työt määräaikaisena vartijana. Itsevarmuutta on kertynyt huomattavasti lisää, kun tietää asioita paremmin. Teorian opiskelu koulussa ja aiempi työkokemus auttavat hyvin ymmärtämään, miten vankilassa pääsääntöisesti toimitaan. Toki kaikissa vankiloissa on eri toimintatavat, mutta kaikkialla ne perustuvat samaan lakiin, määräyksiin ja ohjeisiin. Työharjoittelu on omasta mielestäni mennyt hyvin ja vankilan henkilökunta on ottanut meidät opiskelijat positiivisesti vastaan. Harjoitteluvankilassakin on aina kysyessä saanut neuvoja, ja kysyä kannattaakin aina, kun on jostain epävarma.
Itselläni olisi tarkoitus valmistua vuodessa eli joulukuussa 2024, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Muussa tapauksessa valmistun normaalissa 16 kuukauden ajassa eli vuoden 2025 keväällä. Pari opiskelijakaveria on kysynyt, aionko valmistuttuani mennä opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Todennäköisesti aion tehdä jonkun aikaa töitä ja kerätä työkokemusta, ennen kuin lähden edes miettimään jatko-opintoja. Sosionomin tai turvallisuusalan tradenomin tutkinnot kyllä kiinnostavat.
Jos sinua yhtään mietityttää, pitäisikö hakea opiskelemaan vanginvartijaksi, niin suosittelen vahvasti. Opettajat ovat hyvin päteviä ja mukavia. Ei ole vielä kaduttanut yhtään, että olen hakeutunut tänne. Suurin syy tähän on ollut mukavat työkaverit, jotka ovat ottaneet positiivisesti vastaan uutena työntekijänä ja opiskelijana.
Julkaistu 4.6.2024