Artturi

Artturi oli aiemmin suorittanut turvallisuusalan perustutkinnon. Työkokemusta oli kertynyt useampi vuosi vartijan tehtävissä yksityispuolella, ja työn ohella tuli suoritettua myös Nuorten oma järjestyksenvalvoja -koulutus. Vanginvartijan koulutuksesta vinkkasi kaveri. Pian Artturi muutti Porista Vantaalle opiskelemaan.

Nuo­ri par­ra­kas mies sei­soo var­ti­jan uni­for­mu pääl­la ja hy­myi­lee koh­ti ku­vaa.

‍− Eniten alassa innosti se, että tässä yhdistyy turvallisuus ja ihmisten kanssa työskentely. Virka valtiolla houkutteli myös, ja ylipäätään halu kouluttautua lisää, Artturi kertoo.

− Opiskelu on ollut tosi kivaa ja monipuolista. Se yllätti, miten monipuolinen ja laaja sisältö on. Esimerkiksi lähityö, rangaistusajan suunnitelmat ja ihmisen mielen ymmärtämistä. Luokka on tosi mukava ja ilmapiiri hyvä, se on ollut koulutusaikana myös hienoa.

Vaikka monipuolinen teoria on ollut kiinnostavaa, Artturille työssäoppimisjaksot ovat olleet koulutuksessa parasta.

− Hyvin pääsin mukaan ja työpaikoissa on pidetty huolta, että opiskelija oppii työn. Tässä on saanut uudenlaisen kokemuksen nimenomaan vankilatyöstä, oma mielikuva siitä on muuttunut tosi paljon. Ajattelin aiemmin, että työssä ei niinkään paljon puhuttaisi vankien kanssa, mutta koulussakin käydään paljon läpi muun muassa puhetyötä.

Lähitulevaisuuden suunnitelmat ovat eläneet koulutuksen aikana ja Artturin motivaatio jatko-opintoihinkin on kasvanut.

− Alkuun ajatukseni oli, että jään valmistumisen jälkeen suoraan töihin. Kyllä RSKK on kuitenkin herättänyt motivaation, että voisi pitää suunnitelmana Laurean jatkokoulutusta. Päivä päivältä sekin tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

Artturi kannustaa alasta vähänkään kiinnostuneita reippaasti hakeutumaan koulutukseen. Hänellä on myös selkeä kuva siitä, millaiselle persoonalle ala sopii.

− Mun mielestä pitää olla rehellinen ihminen, joka tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Pitää osata olla oma itsensä, eikä lähteä muuttamaan itseään millään lailla uudessa ympäristössä. Henkilö, joka haluaa jollain lailla tukea ja ylläpitää yhteiskunnan turvallisuutta.

− Koulusta kyllä selviytyy, kun ottaa itseään niskasta kiinni. Täällä on hyvä tukiverkosto ja opinnoissa autetaan. Alku voi tuntua hankalalta, jos on pitkään ollut työelämässä, mutta kyllä se siitä pian lähtee rullaamaan, Artturi kannustaa.

Palaa opiskelijatarinoihin

Julkaistu 28.4.2022