Janni

Jannilla oli ennestään turvallisuusalan perustutkinto ja työkokemusta yksityiseltä puolelta vartijan tehtävistä. Kesällä 2020 Janni meni Jokelan vankilaan kesätöihin. Vuoden työnteon jälkeen tuli aika hakea tutkintokoulutukseen.

‍− Rikollisuus on aina kiinnostanut minua ja lapsuuden haaveammattini olikin poliisi. Olen aina tiennyt tahtovani työskennellä turvallisuusalalla. Hain kesätöihin vankilaan ja alalle jäämiseen vaikutti kiinnostus vankilaa kohtaan jatkuvasti kehittyvänä työympäristönä, Janni sanoo.

− Parasta opiskelussa on ollut yhteisöllisyys, meillä on hyvä porukka ja puhallamme yhteen hiileen. Meitä on kouluttamassa ammattitaitoinen henkilökunta. Omasta mielestäni tosin koulutuksessa käydään liiaksi läpi sosiaalipuolen asioita, mutta niihin on vain asennuttava siten, että ottaa vastaan kaikki opit mitä tarjotaan. Se on itsestä sitten kiinni, miten niitä hyödynnät.

Työssäoppimisjaksoilla Janni on ollut Kuopion vankilassa ja kesätöissä Jokelan vankilassa. Kokemusten perusteella hän näkee eri vankiloissa eroavaisuuksia.

− Koen, että opiskeluaikana on suuri etu siitä, että näkee erilaisia laitoksia. Näin saa vertauskuvia eri vankiloista ja voi ammentaa näistä parhaat opit.

Itse Janni arvostaa turvallisuutta ja siihen panostamista, joten tuleva työpaikkakin valitaan tämän perusteella. Ihanteellinen työparikin on jo mielessä, sillä Janni tahtoisi koiranohjaajaksi.

− Olen koiraihminen ja totta kai koira löytyy myös kotoa. Koen, että kyseinen työtoveri toisi positiivisen puolen työskentelyyn.

− Ei ole poissuljettua vieläkään, ettenkö joskus hakisi poliisikouluun, mutta ensin katson, mitä Risellä on tarjota. Minua kiinnostaa myös turvallisuusvartijan työ.

Erilaiset kokemustaustat Janni kokee alalla rikkautena, ja ohjeistaakin koulutusta harkitsevan luottamaan ennen kaikkea omaan persoonaan ja asenteeseen.

− Yksityisellä puolella työskentelystäni on ollut hyötyä siinä, että olen saanut kokemusta erilaisista vuorovaikutustilanteista. Koulussa olen kokenut sen hyödylliseksi, että meitä on paljon eri aloilta tulleita opiskelijoita.

− Mielestäni tämä ala sopii ihmiselle, joka on oikeudenmukainen. Me opiskelijat emme tule mistään samasta muotista, vaan jokainen tekee työtä omalla persoonallaan ja ulkomuodollaan. Itse olen todella lyhyt, enkä ole antanut sen vaikuttaa negatiivisesti omaan tekemiseeni – asenne ratkaisee enemmän, Janni toteaa.

Palaa opiskelijatarinoihin

Julkaistu 28.4.2022