Nuutti

Nuutin tausta on nuoresta iästä huolimatta monipuolinen. Takana on mm. merkonomitutkinto ja yrittäjyyttä. RSKK:n koulutukseen johti parin vuoden työskentely määräaikaisena vartijana Sukevan vankilassa. Nuutti pyörittää edelleen samalla omaa yritystä, mutta rikosseuraamusala on tuntunut mielekkäältä.

‍− Armeija-aikana eräs Sukevan vankilassa työskennellyt kaveri kertoi, että vankilassa voisi olla hommia. Kun menin Sukevalle kesätöihin armeijan jälkeen, en ajatellut, että se kestäisi pitkään. Turvallisuusala on aina kuitenkin kiinnostanut ja työ tuntui hyvältä. Niinpä hain myös koulutukseen ja pääsin sisään.

Vaikka Nuutilla oli koulutuksen alkaessa jo alan kokemusta, työn määrä ja sisältö yllättivät.

− Koulutuksesta on viime vuosina tullut aiempaa monimuotoisempaa, on paljon tenttejä ja tehtäviä. Tässä on saanut käyttää oikeasti päätäkin. Koulutuksessa oppii paljon sellaista, mikä näkyy sitten kenttätyöskentelyssä. Esimerkiksi lain opiskelu on auttanut siinä, että osaan perustella vangille asioita.

Mukavinta Nuutin mielestä on ollut käytännön harjoittelu. Työssäoppimisjaksoilla saadut kokemukset ovat olleet myös positiivisia.

− Aluksi oli negatiivisia ennakkoluuloja, miten sopeudun kovan avovankilan työhön. Sopeuduin kuitenkin paremmin kuin osasin kuvitellakaan. Tykkäsin hirveästi ja opin avopuolella paljon sellaista, mitä ei suljetulla opi. Yhteydenpidot, paperihommien ja poistumislupien tekemistä ja vuorovaikutusta vangin kanssa oli paljon enemmän kuin suljetussa vankilassa. Vangit pyysivät pelaamaan biljardia jne. Näissä ne vuorovaikutustaidot tulevat tarpeeseen.

Lähiopiskelukin on maistunut, kun korona-ajan verkko-opetuksen sijaan on kokoonnuttu koulun tiloihin.

− Porukka ja yhteishenki on meillä tosi hyviä. Olen asunut lähiopintojen ajan koulutuskeskuksen kurssihotellilla. Siellä on porukkaa ja aina keksitään jotain tekemistä yhdessä. Koulu on samassa tilassa, joten aamulla voi laittaa kellon herättämään kymmenen minuuttia ennen tunnin alkamista.

Nuutti löytää useita syitä lähteä alalle, jos se vähänkin kiinnostaa.

− Tämä on niin erilaista hommaa kuin muut. Päivät ovat aina erilaisia, ja työporukka on huikeaa tällä alalla. Pitää tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Vankejakin on monenlaisia eikä voi valita, kenelle on kiva. Tekevä ja rehellinen pitää olla myös. Homma ei ole tähtitiedettä, mutta hyvä fyysinen kunto pitää olla.

− Ala sopii sellaiselle, joka haluaa mennä eteenpäin ja kehittyä. On vankilajohtajiakin, jotka ovat aloittaneet tällä koulutuksella.

Itse Nuutti on enemmän käytännön tekijä, joten jatkosuunnitelma on selkeä.

− Sukevan vankilaan menen töihin. En sano, ettenkö joskus lähtisi ammattikorkeaan, mutta en vielä.

Palaa opiskelijatarinoihin.

Julkaistu 28.4.2022